gezondheid

Een eeuwenoude waarheid

Het bleken van uw tanden is een van de meest voorkomende procedures om uw uiterlijk te verbeteren. Sommige mensen kiezen ervoor om porseleinen facings over hun tanden te laten plaatsen, om hun glimlach te laten stralen. Er is echter iets dat de meeste mensen niet weten: de waarheid achter de tandenborstel is dat deze bedoeld is om uw tanden te reinigen en niet om ze te bleken. De meeste producten die tegenwoordig op de markt zijn, zijn ontworpen om uw tanden te bleken en moeten worden vermeden. Daar zijn twee redenen voor. Ten eerste kunnen ze, als ze met mate worden gebruikt, gevoeligheid in de tanden veroorzaken. Ten tweede zijn ze erg duur.

Wat is een tandenborstel?

Beschouw een tandenborstel als een gewoon gereedschap voor het reinigen van uw gebit. Elke tand heeft een wortel en een borstel is ontworpen om bepaalde delen van de mond te bereiken. De achterste kiezen, de tong en de voortanden zijn de meest gebruikelijke plaatsen om te poetsen. Sommige mensen geven de voorkeur aan een kleine tandenborstel, terwijl anderen liever een grote hebben. Verpakkingen van tandenborstels zijn verkrijgbaar bij de meeste drogisterijen. De technologie heeft een aantal borstels gemaakt die ontworpen zijn voor kinderen.

Hoe een tandenborstel te gebruiken

Gebruik uw tandenborstel precies zoals u uw tandpasta zou gebruiken. Zo bent u er zeker van dat u de beste resultaten krijgt. Houd uw tandenborstel vochtig door hem in een glas water te zetten. Voordat u uw tandenborstel gebruikt, spoelt u hem af met schoon water om eventueel vuil te verwijderen. Knijp vervolgens een kwart theelepel tandpasta op de borstel, poets uw tanden en laat de borstel drogen. Bij het poetsen moet de borstel alle delen van uw mond bereiken, ongeacht de grootte van uw mond. U moet drie tot vier minuten besteden aan het grondig poetsen van elke tand.

Waarom werkt het?

Er zijn veel studies die aantonen dat het gebruik van een tandenborstel helpt bij het verwijderen van tandplak en bacteriën die kunnen leiden tot gebitsproblemen, zoals gaatjes. Sommige mensen denken dat flossen belangrijker is dan poetsen, maar dat is niet waar. Wanneer u poetst, komen de borstelharen op de plaatsen waar de tandenborstel niet bij kan. De etensresten en bacteriën die tussen uw tanden en kiezen zitten, worden door de borstelharen buiten bereik gebracht.

 

De wortelpunten van de borstel bereiken echter wel de gebieden tussen de tanden en kiezen en onder de tandvleesrand. Daarom worden deze gebieden beter gereinigd dan met een tandenborstel alleen. Uit tandheelkundig onderzoek blijkt dat iemand minder tandplak krijgt als hij of zij een elektrische tandenborstel gebruikt dan wanneer hij of zij een handtandenborstel gebruikt. Veel elektrische tandenborstels hebben indicator-borstelharen waardoor u gemakkelijker kunt zien of u te hard poetst.

Hoe krijg je de juiste tandenborstel

Zoek een tandenborstel die gemakkelijk te gebruiken is. U moet de achterkant van uw tanden kunnen bereiken. Zorg er ook voor dat de borstel op en neer kan bewegen, want dit is de meest effectieve manier om uw tanden te reinigen. Uw tandarts of mondhygiënist kan u helpen de borstel te kiezen die het beste bij u past.

Uw tandarts weet of u vaker dan twee keer per dag moet poetsen en kan u aanraden om een elektrische tandenborstel te gebruiken voor uw bezoeken. Omdat de borstelharen effectiever bewegen, kunt u op alle moeilijk bereikbare plaatsen komen. Als u al een tandarts Zoetermeer heeft, kunt u hem/haar ook vragen welke tandenborstel hij/zij voor uw mond aanraadt.

 

 TANDARTS ZOETERMEER

 

Tandenpoetsen is erg belangrijk voor uw mondgezondheid. Omdat het iets is dat u elke dag moet doen, moet u ervoor zorgen dat u de juiste tandenborstel gebruikt. Zelfs als u een elektrische tandenborstel heeft, moet u nog steeds na elke maaltijd poetsen. U moet zachte borstelharen voor uw tanden vermijden, omdat ze niet zo effectief zijn als harde borstelharen.

Harde borstelharen kunnen effectiever zijn dan zachte borstelharen bij het reinigen van uw tanden. U moet echter oppassen dat u niet te harde borstelharen gebruikt. Dit kan leiden tot terugtrekkend tandvlees of gingivitis. Gebruik in plaats daarvan het juiste type borstel. Zorg er bovendien voor dat u uw borstel elke drie maanden vervangt. Als u vragen heeft, kunt u deze stellen aan uw tandarts tijdens uw controle. Zij kunnen u de beste informatie geven.

De American Dental Association (ADA) heeft aanbevelingen gedaan voor het gebruik van tandenborstels. Wanneer u een tandarts bezoekt, zal hij of zij uw gebit onderzoeken en u de nodige informatie geven om uw tanden op de juiste manier te poetsen en te flossen.

Flossen is het proces van het gebruiken van een reeks met elkaar verbonden stukjes touw om voedselresten van uw tanden te verwijderen. Flossen wordt vaak over het hoofd gezien. Veel mensen realiseren zich niet dat harde of kleverige snoepjes en sommige soorten ijs voedselresten kunnen achterlaten die uw tanden dof kunnen maken. Als u naar de tandarts gaat om uw gebit te laten reinigen, moet u vragen wat hij u aanraadt om te flossen